Mandelmelk

Skrevet av Kristin Bjørge - 06 Mar 2014 Oppskrifter

Har du melkeallergi/intoleranse eller har lyst på annen melk enn den vi får fra kua?
Det finnes flere alternativer til dette i butikkene, som havremelk, soyamelk, rismelk og nøttemelk. Du kan også lage din egen!

Jeg har laget mandelmelk, og jeg synes det ble riktig så godt. Du kan bruke mandelmelken i bakst, i smoothie, på kornblanding og i kaffen, og det er enkelt å lage.

IMG_3307.JPG

Slik går du frem:
Legg 2 dl mandler i vann, og la de ligge i 6-8 timer. Hell av bløtleggingsvannet og skyll mandlene i kaldt vann. Ta mandler og 6 dl nytt vann i blenderen. Her tilsetter jeg en klype havsalt, noen dråper stevia og litt vaniljepulver. Mal så godt til vannet blir hvitt som melk. Sil melken gjennom et klede (for eksempel kjøkkenhåndkle), og du får melk uten mandelkjøtt. Jeg bruker tettmasket sil. Det blir noe "rusk" i melken, men til mitt bruk er det bare godt. Oppbevar melken i kjøleskapet i en glassflaske med tett lokk. 

Mandelkjøttet som er igjen kan du bruke i smoothie, med litt bær eller du kan lufttørke og kjøre det i blenderen til mandelmel.

PicMonkey_Collage.jpg

Helsefordeler:
Mandler er rike på sunne fettsyrer som smører kroppen, og rik på antioksidanten vitamin E som beskytter cellene våre. Mandler er også rike på kalium og magnesium. Kalium er viktig for cellenes funksjon og balansen mellom syrer og baser. Den regulerer væskebalansen i kroppen og kan bidra til å redusere blodtrykket. Magnesium er koblet til en rekke ulike funksjoner i kroppen, som energiomsetning i cellene. Mineralet virker blant annet avslappende på muskulatur, er nødvendig for vekst og tar del i overføring av nerveimpulser.

Sunt, godt og perfekt for deg som ikke tåler melk! :)


Del dette:
user_avatar

Kristin Bjørge

Ernæringsrådgiver og gründer av KB Ernæring.

blog comments powered by Disqus