La oss være spreke

Skrevet av Kristin Bjørge - 07 Mar 2014 Helse

Det er jo ingen hemmelighet at jeg er opptatt av ernæring og helse. Tenk så mye sykdom vi kan forebygge med et fornuftig sammensatt kosthold med gode byggeklosser av ren og naturlig mat! Vi hører stadig om mennesker som har lagt om kostholdet og fått en mye bedre hverdag. Jeg er en av dem.

Fysisk aktivitet
I tillegg til det drivstoffet vi putter i oss, er også fysisk aktivitet viktig for vår helse. Det å være i daglig aktivitet gir mange helsegevinster! Helsedirektoratet har nå kommet med nye anbefalinger for fysisk aktivitet. Det anbefales minst 150 min pr uke av moderat intensitet eller minst 75 min pr uke med høy intensitet. Regelmessig fysisk aktivitet reduserer risikoen for å utvikle vår tids livsstilssykdommer som overvekt og fedme, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk. Trening gir økt muskelmasse og økt forbrenning, bedre tarmhelse og forebygger depresjon. Ja, det er rett og slett så mange fordeler at det er vanskelig å la være. Jeg må innrømme at jeg ikke løper mange km hver dag eller løfter tunge vekter. Det jeg gjør om det ikke blir en skikkelig treningsøkt, og som jeg elsker, er å gå tur. Jeg går minimum 1 time i raskt tempo. Det gir meg påfyll!

Så, la oss være SPREKE og la oss si JA til sprek mat. Det er viktig for både kropp og sinn!

Mat og trening
Mat er også viktig for prestasjonen når vi trener. Hva målet med treningen er spiller selvfølgelig inn. Det er forskjell på en toppidrettsutøver og den vanlige mosjonist, men kostholdet bør uansett baseres på sunn, næringsrik og naturlig mat. Mat med gode proteinkilder, sunne fettsyrer, masse grønnsaker, bær, frukt og grove naturlige karbohydrater.

Olympiatoppen snakker om mat før trening, mat under trening og mat etter trening. Hva og hvor mye avhenger av hyppighet, varighet og intensitet. Jeg skal ikke bli teknisk her, men kort fortalt er det viktig at væskebalansen er optimal og at musklene har tilgang på energi. Energi får vi av maten vi spiser, og av kroppens energilagre.

For å sikre god tilgang på energi bør du spise et godt måltid med protein og grove karbohydrater et par timer før trening. Noen har også behov for et lite påfyll rett før. Er treningsøkten på mer enn 1 time anbefales det at væsketapet erstattes. Etter trening er det viktig å tilføre kroppen næringsstoffer og væske for å få mest ut av treningen, forhindre belastningsskader og sykdom. Rett og slett må vi gi kroppen nødvendige byggeklosser for å gjenopprette normale tilstander. Du bør spise et lite måltid innen 30 minutter etter trening og spise et større måltid innen 1-2 timer.

Hva som frister rett etter en treningsøkt er individuelt. Yoghurt naturell, ost/skinke på en skive grovt brød, smoothie, havregryn med kesam eller egg og frukt. Kanskje jeg kan friste med hjemmelagde grove muffins. Enkle å lage og enkle å ha med seg. Oppskrift finner du HER.

Jeg ønsker dere en sprek, sunn og matglad helg!

Kristin

IMG_5452.JPG

Kilder:
Mat og prestasjon - Kostholdsanbefalinger for idrettsutøvere. Helsedirektoratet 2003. 
Olympiatoppen – www.olympiatoppen.no

 


Del dette:
user_avatar

Kristin Bjørge

Ernæringsrådgiver og gründer av KB Ernæring.

blog comments powered by Disqus