Verdens diabetesdag

Skrevet av Kristin Bjørge - 14 Nov 2014 Helse

I dag markeres verdens diabetes dag, og da synes jeg det passer bra med et innlegg for å sette fokus på diabetes. Det anslås at 285 millioner mennesker har diabetes på verdensbasis, og tallet er stigende. 

Hvorfor markerer vi diabetesdagen?

14. november er datoen for fødselsdagen til Frederic Banting. Sammen med Charles Best var han sentral i oppdagelsen av insulinet i 1922. Dagen ble opprettet for å gi global oppmerksomhet rundt diabetes, spesielt til forebygging og bevisstgjøring rundt sykdommen. Dagen ble offisiell FN-dag i 2007. Temaer velges for en 3-års periode. Årets tema er diabetes og kosthold. Kostholdet er en svært viktig del av diabetesbehandling, spesielt til personer med diabetes type 2, som jeg jobber mest med.

Hva er diabetes type 2?

Kort fortalt skyldes diabetes mangel på hormonet insulin eller at insulinet ikke virker som det skal. Insulin er et lagringshormon som skilles ut fra bukspyttkjertelen når vi spiser karbohydrater. La oss se litt nærmere på dette.

Karbohydratene vi spiser brytes ned i tarmen til glukose (blodsukker), fruktose og galaktose. Fruktose og galaktose tas opp i lever, mens mesteparten av glukosen fraktes i blodet til resten kroppen. Det er glukosen fra karbohydratene vi spiser som primært stimulerer til utskillelse av insulin fra bukspyttkjertelen.

Kroppen vil hele tiden forsøke å holde et jevnt blodsukker, og bruker hormoner som insulin til denne jobben. Insulinets oppgave er å frakte glukose inn i cellene, hvor det lagres eller forbrennes som energi. Dette gjelder spesielt i muskel- og fettvev. Insulinet fester seg til reseptorer (mottakere) på utsiden av cellen. Denne bindingen fører til at cellene tar inn glukose. Insulinet har også andre oppgaver som å stimulere til fettlagring.

insulin glukose wikipedia.png

Ved insulinresistens, det vil si ved redusert følsomhet i cellenes reseptorer, vil vi få et høyt nivå av glukose i blodet. Cellene slipper ikke inn nok glukose. Bukspyttkjertelen svarer med å skille ut enda mer insulin. Dette fører blant annet til økt fettlagring, og når cellene plutselig starter å slippe inn glukose oppleves ofte et raskt blodsukkerfall. Disse svigningene i blodsukkeret fører ofte til økt sultfølelse, tretthet og nedstemthet. Økt insulinproduksjon kan også trøtte ut de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen, som fører til at personen kan bli avhengig av å få tilført insulin.

Hva er min rolle?

Som du skjønner fra det jeg har beskrevet over er det viktig å spise mat som gir stabilt blodsukker. Et stabilt blodsukker er nøkkelen til god helse! For å få til dette bør ikke kostholdet inneholde mye karbohydrater, spesielt ikke av den typen som gir rask blodsukkerstigning. Det er viktig med et balansert kosthold, som gir tilstrekkelig med fiber, gode byggeklosser av protein og godt fett. I tillegg er det viktig å sørge for god vitamin- og mineralstatus, og tilførsel av gode plantestoffer gjennom fargerike grønnsaker.

Dette er mitt fokus i kostholdsveiledning til mennesker med diabetes 2 og insulinresistens. Om kort tid åpner Høvik legesenter en DIABETES POLIKLINIKK. Her vil diabetikere behandles og følges opp, og jeg skal tilby kostholdskurs og veiledning til alle type 2 diabetikere som behandles ved poliklinikken.

Kjenner du symptomene på diabetes type 2?

Risikofaktorer for å utvikle diabetes type 2 er en lite aktiv livsstil, ugunstig kosthold, overvekt og arvelig disposisjon. I Norge har rundt 350 000 personer diabetes type 2. Halvparten av disse vet ikke at de har sykdommen. Kjenner du symptomene?

diabetes symptomer.jpg

Ta kontakt dersom du ønsker kostholdsveiledning, enten du har diabetes 2 eller ønsker å legge om kostholdet for forebygging og en sunnere livsstil.

Jeg ønsker alle diabetikere en god markering av Verdens diabetesdag!

 

 

Kilder:
Diabetesforbundet
Sakariassen og Barhaugshøgda. Diabetesboka. Spis riktig og bli frisk. Cappelen Damm 2014.
Mahan KL, Escott-Stump S et al. Krause’s food and the nutrition care process. 13. utgave. Elsevier 2012.

Foto:
Hovedbilde: Lynn County Hospital district.
Glukosemet: Wikipedia

 

 


Del dette:
user_avatar

Kristin Bjørge

Ernæringsrådgiver og gründer av KB Ernæring.

blog comments powered by Disqus