IBS - Irritabel tarm

Skrevet av Kristin Bjørge - 16 Oct 2014 Helse

På lørdag var jeg på IBS-konferanse i regi av Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF). Jeg synes mage og tarmproblematikk er et spennende felt, og noe jeg brenner for i mitt daglige arbeid som ernæringsfysiolog. Jeg møter mange som har smerter og ubehag, og de kommer til meg for å få hjelp. De fleste er utredet hos sin fastlege, og det er fastslått at det ikke er noen underliggende sykdom som forårsaker problemene. Jeg har selv utfordringer knyttet til mat, og har derfor i tillegg til mitt yrke personlige erfaringer til å hjelpe disse personene.

Takk til LMF for en innholdsrik dag! Vi fikk høre fra eksperter innen feltet. Professor Arnold Berstad åpnet dagen med et lærerikt innlegg om diagnostisering og behandling av IBS. Berstad har lang fartstid innen gastroenterologi ved UiB, og har de siste årene forsket på matoverfølsomhet. Nå er han ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. Berstad ble etterfulgt av klinisk ernæringsfysiolog Gry Skodje som jobber ved Ullevål sykehus. Hun hadde et innlegg som omhandlet FODMAPs og kost for pasienter med IBS. (Forklaring på FODMAP kommer lenger ned i innlegget.) Avslutningsvis fikk vi en pasienthistorie, et innblikk i hvordan det er å leve med IBS.

Hva er IBS?

IBS står for irritabel tarm syndrom (Irritable bowel syndrome). Mennesker som lider av IBS har fordøyelsesplager som magesmerter og ubehag, luftsmerter, utspilt mage og vekslende løs og hard avføring. Berstad forklarer at personer med IBS også ofte har andre plager som ME og fibromyalgi. Lidelsen er ikke fysisk synlig, og det er ingen tester som kan avgjøre om en har IBS. I følge LMF forekommer IBS hos ca 10% av norske menn og kvinner. Antageligvis er tallet langt høyere. IBS er et tabubelagt tema, og mange går dessverre rundt med ubehag i mage og tarm uten å oppsøke hjelp. De som søker hjelp føler ofte å ikke nå frem, da det ikke finnes noen kur for IBS. Hva årsaken til IBS er vet vi lite om. I følge Berstad er teorier at dette kan være et bakterielt problem eller en lammelse i tarmen grunnet serotoninmangel. 

Det er også ulike meninger om hva som trigger IBS symptomene, men det er enighet om at stress og ulike typer mat kan gjøre hverdagen verre for personer med IBS. IBS kan holdes i sjakk ved å spise mat som ikke trigger symptomene. Berstad har gjennom flere år med forskning og behandling av pasienter med matoverfølsomhet slått fast at laktose, fruktose og sorbitol er karbohydrater som kan gjøre nettopp dette. Berstad startet tidlig med en karbohydratfattig diett. I senere tid har lav FODMAP dietten kommet på banen.

Hva er lav FODMAP diett?

Denne dietten ble utviklet av Dr. Sue Shepherd ved Monash University i Australia, og den gir symptomlindring for mange med IBS.

FODMAP står for Fermenterbare Oligosakkarider Disakkarider Monosakarider And Polyoler. Dette er en samlebetegnelse for tungt fordøyelig karbohydrater. Matvarer som inneholder FODMAPs blir i liten grad absorbert i tynntarmen. Ufordøyd passerer disse gjennom tarmen, hvor de tilslutt blir fermentert (brutt ned) av tarmbakterier i tykktarmen. Dette danner gass. I tillegg til gassproduksjon trekker FODMAPs til seg vann som gir en utvidelse av tarmen. Dette gir smerter/ubehag, luft, oppblåsthet og endringer i bevegelsen i tarmen.

Dietten går ut på å eliminere alle FODMAPs fra kostholdet i en periode på ca 6-8 uker. Personen skal da bli symptomfri. Deretter skal en og en FODMAP reintroduseres i kostholdet. Det skal tas hensyn til både type FODMAP og mengde. Målet med dietten er å finne det nivå av FODMAPs personen kan tåle. Det er ønskelig å ha et så variert og fleksibelt kosthold som mulig.

Det kan være utfordrende å starte en slik prosess alene. Jeg vil anbefale alle som mistenker å ha IBS at de først kontakter sin fastlege, og deretter en ernæringsfysiolog som har kunnskap om lav FODMAP dietten og som kan veilede gjennom en eliminasjon- og reintroduksjonsfase. 

Det finnes mange nettsteder som gir eksempler på mat som inneholder FODMAPs. Lyngstad Ernæring har en fin oversikt, og du finner også gode lav FODMAP oppskrifter her. Du kan også besøke Dr. Sue Shephard sin side for å lese mer om dietten. Bildet under viser matvarer som er lave på FODMAPs.

foodmap_suitable_foods.png

Det er flott at det forskes på dette, men det er ennå en lang vei å gå. IBS er komplekst og det kan være mange faktorer som spiller inn. LMF jobber for å få IBS opp og frem, både for å gjøre tilstanden bedre kjent og for å få bedre behandlingsalternativer og arenaer for mennesker med IBS. Jeg sitter nå i ressursgruppen for IBS i Norge, som skal bidra til økt synlighet og flere muligheter for mennesker med IBS. Det er viktig å snakke om dette, forstå og akseptere slik at tilstanden blir mindre tabubelagt. Alle har et behov for å bli sett og hjulpet på best mulig måte.

Kjenner du deg igjen i det som er skrevet over, eller kjenner du noen med symptomer på IBS? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under.

(Hovedbilde Nobilior - Fotolia)


Del dette:
user_avatar

Kristin Bjørge

Ernæringsrådgiver og gründer av KB Ernæring.

blog comments powered by Disqus